30 Aralık 2015 Çarşamba

TAMİR SETLERİ İLE İNCE MOTOR BECERİ GELİŞİMİ

Oğlu olan bilir… Erkek annesi olmak tamir setleri oynamayı gerektirir. Ve bizim evde sanırım 4 farklı tamir seti varJ Dün akşam yine tamirci çırağı ben ya da baba, usta ise oğlumdu… 
Bu tamir setlerinin en güzel yanı ince motor becerilerinin gelişimine sağladığı katkı. Vidalamak, tornavida tutmak, testere, çekiç ve kerpeten kullanmak… 
Hem oyna hem öğren hem de geliş seti demek yanlış olmaz bu setlere.

Devamını oku...

28 Aralık 2015 Pazartesi

ÇORAP TIRTIL

Anne oğul tırtıl yaptık.

Anne – oğul yıpranmış çoraplarımızdan tırtıl yaptık… Çorap, elyaf, iğne, iplik, oynar göz, yapışkanlı eva…
Devamını oku...

23 Aralık 2015 Çarşamba

ÇOCUKLAR İÇİN MEVLİD KANDİLİ

Bu da bizim kandil etkinliğimiz..

3 tane zikiri küçük kağıtlara yazdım
3 tane de sayı yazdım kağıda (ben 1, 3 ve 5 sayılarını tercih ettim)
Bütün kağıtları katladım. Oğlum önce zikir yazdığım kağıtlardan birini seçti, sonra da sayı kağıtlardan birini…

Seçtiğimiz kağıtta yazılı olan zikiri seçtiğimiz sayı kadar tekrar ettik.

Kandil simidini unutmadık. Kandil simidini oğluma üzerinde bir not ve kağıt bir gül ile verdim. Hediyeleşmek güzeldir.

Devamını oku...

21 Aralık 2015 Pazartesi

MIKNATISLI HARFLER ve RAKAMLAR - EŞLEŞTİRME

Oğluma yazı tahtası için aldığımız mıknatıslı harfler ve rakamların şablonunu atmadık (atamadıkJ) Harfler evimize geldiği ilk günden beri oğlum harfleri/sayıları yazı tahtasına yapıştırmaktan daha çok bu şablon içine yerleştirerek oynuyor. 

Dün akşam yine oynadık..Eşleştirmeyi seviyoruz.Görsel dikkat ve ince motor becerileri için güzel bir oyun.
Fikir olsun J
Devamını oku...

17 Aralık 2015 Perşembe

DOKUNSAL, GÖRSEL VE İŞİTSEL ZEKA İÇİN OYUNLAR

Anne biraz rahatsız olunca, etkinlik için biraz kolaya kaçar L

Dün akşam 2 oyun oynadık oğlumla.

Bir tanesi, gözü kapalı iken dokunduğu nesneleri bilmek.

Nesnelerimiz bunlardı… 
 
Diğer oyunumuz ise sırayla hayvan isimleri söylemek.

Ne çok hayvan varmış.. ne çok hayvanı tanıyormuş oğlum.. Bazılarını hayvanat bahçesinde, bazılarını televizyonda, bazılarını oyuncaklarında bazılarını ise kitap ve dergilerde görmüş. Ne güzel bir etkinliktiJ Bedensel bir hareket gerektirmeden çok güzel bir akşam geçirmiş olduk. 

Görsel, işitsel ve dokunsal zekanın kullanıldığı bu oyunları hadi sizde oynayın.
Devamını oku...

14 Aralık 2015 Pazartesi

RENKLİ PİPETLERİ İPE DİZİYORUZ

KAZANIMLAR: Makas Kullanma, İpe Geçirme, El Koordinasyonu

Pipet, makas, ip hepsi bu sonrası çocukların ellerinde…

Önce kestik pipetleri..
Sonra ipe dizdik..

NOT: İpe dizme çalışmalarında kullanılabilecek çocuklar için plastik iğneler var, onları kullanabilirsiniz. Ama iğne yok diye bu etkinliklerden vazgeçemeyiz değil miJ İpin ucuna bant sararak iğnenizi kendiniz yapabilirsiniz. Hatta ipin ucuna ince plastik bir parçayı koyup, üzerine bant sararak daha da sağlam ev yapımı bir plastik iğne elde edebilirsiniz. Biz öyle yaptık.

Çocuklar için eğlence vakti..
Devamını oku...

12 Aralık 2015 Cumartesi

ONLUK SAYILARI ÖĞRENİYORUZ

Onluk sayıların sembollerini pekiştirmek için yaptığımız etkinliğimiz.

10 adet sürpriz yumurta kutusu, 10 dan 100 e kadar sayıların yazıldığı küçük kağıtlar, büyük bir kutu ve büyük kutunun içine koymak için dekoratif yapraklar. Elimizdeki malzemelerle etkinlik peşindeyiz biz yine.
Bir gece önceden 10 dan 100 e kadar olan sayıların yazılı olduğu kağıtları katlayıp, yumurta kutularının içine, yumurta kutularını da içinde dekoratif yapraklar bulunan büyük kutuya koydum. Yaprakları hem duyusal etki için hem de kutuya atılacak olan sürpriz yumurta kutularının saklanması için koydum.

Oğlum okuldan gelince kutuyu gösterip oynamak ister misin diye sordum. Heyecanla verilen “evet” cevabından sonra kutuyu oğlumun hayal gücüne bıraktım.
İlk oyunda; oğlum büyük kutudan sırası ile sürpriz yumurta kutularını çekti ve açıp içindeki sayıları söyledi (takıldığı sayılar da ben yardım ettim tabi). Sonra bu kağıtları karışık olarak yere dizdi ve yeniden hepsinin ismini söyleyerek tekrar etti.
İkinci oyun 2 kişilik bir oyun oldu. 10 ve 50 arası sayıları yumurta kutularına koymadan büyük kutuya attık. Sırasıyla birer kağıt çekip diğer oyuncunun bunu tahmin etmesini istedik. Örneğin, 40 sayısını çeken kişi, bu 10 değil, bu 20 değil, bu 30 değil, bu 50 değil kaç olabilir diye sordu. Böylelikle oğlum hem tüm sayıların tekrarını yaptı hem de öğrenmeyi soru yoluyla pekiştirmiş oldu.
Üçüncü oyun da 2 kişilik; 10 ve 50 arası sayıları karışık olarak yere dizdik. Bir oyuncu gözünü kapattı, diğeri ise bir kağıdı sakladı. Hangisi eksik oyunu ile de görsel dikkat üzerinden sayı sembollerini çalışmış oldu.
Oyunlar sırasında ritmik olarak saymayı ihmal etmedik sayıları. 
Sayılarla oyun bitmez… Sıra 60 ile 100 arasındaki sayılar daJ

Eğlenerek öğreneceğimiz mutlu günlere…

"Merak ederek öğrenirmiş insan. Bundan yola çıkarak merak duygusunu tetikleyecek şekilde etkinlikler hazırlamak çocuklarımızın öğrenmesine katkı sağlayacaktır."
Devamını oku...

10 Aralık 2015 Perşembe

HAFTALIK ETKİNLİK ÇİZELGESİ

İnternetin olması iyi mi kötü mü diye sorguluyor bazen insan. Çocuklarımız için ne yapsak diye bakarken neler görüyoruz neler. Bazen hayıflanıyoruz “tüh biz daha yapmadık bunları” diye, bazen mutlu oluyoruz “aa bizde yapmıştık” diye.

Önemli olan kendimizi ve çocuklarımızı yıpratmadan örneklerden ilham almak bence.

Kendimizi üzmeye başlarsak, çocuklarımızdan çalarız zamanı.

İstediğimizi bu olmadığına göre, hadi boşaltalım kafamızdaki tüm olumsuzlukları ve alalım kalemi kağıdı elimize planlama yapalım. Herkes farklı bir planlama stratejisi belirleyebilir. Kimi günlük, kimi haftalık, kimi aylık. Kimi tüm aktiviteleri yazar, kimi hangi kazanımlardan yola çıkacaksa onu.. Bu tamamen anne  - çocuk ikilisine göre değişir.

Ben haftalık ve kazanımlar üzerinden bir planlama yapmayı tercih ediyorum(şimdilik! Belki ileride değişir fikrim kim bilebilir.)

Bir tablo hazırladım kendime. Yazımın en altında örnek tablo mevcut.
Bu çerçevede neler yapabilirim hangi kazanımlar üzerinde bir etkinlik planlamalıyım ona bakıyorum. Sonra yaptığımız aktivitenin kazanımları ile ilgili kutuları boyuyorum. Bazen aynı şeylerin üstünde daha çok duruyor, bazen yeni yeni kazanımlar elde ediyoruz. Ama en azından önümde bir çizelgem var. Bu beni rahatlatıyor ve kafa karışıklığıma engel oluyor.

Bu listedeki her şeyi yapmadım dahaJ Kaygıya gerek yok. Bu liste; okuduğum, gördüğüm etkinlikler ve kazanımlar baz alınarak hazırlandı. İhtiyaçlar doğrultusunda değişebilir, yaşına uygun olmayanlar çıkartılabilir. İlgilenenlere örnek olsun diye paylaşıyorum. 

Bir uzman görüşü değil sadece anne tavsiyesidirJ

Devamını oku...

9 Aralık 2015 Çarşamba

EVA BONCUKLAR

Hava soğuk, kış gelmiş evde sakince bir aktivite mi yapsak diye düşünenlere gelsin o zaman.

Malzemeler; Şekilli eva boncuklar, kürdan, çubuk makarna, çöp şiş..





Devamını oku...

7 Aralık 2015 Pazartesi

SAYI TIRTILI

Oğluma 9 aylıkken aldığım üzerinde sayılar bulunan ahşap tırtılın neredeyse 3,5 yıl sonra çok eğlenceli bir oyuna dönüşeceğini bilemezdik.

Küçükken oynadığı tırtılı, kaldırdığımız oyuncaklar arasında bulunca, renk tekrarı, sayı tekrarı, tane hesabı, eşleştirme ve ipe boncuk dizme çalışmalarının hepsini birlikte yapabileceğimiz bir etkinliğimiz oldu.

Oğlum uyandığında parçalara ayrılmış tırtılı gördü,
*önce sayı boncuklarını sıraladı,
*tekerlekli parçaların üzerinde bulunan noktaları sayarak sayı boncukları ile eşleştirdi,

*sonra da sırasıyla ipe dizdi…


Çok eğlendi ve defalarca ipten çıkarıp yeniden dizdi sayı tırtılını.
Belki sizde de vardır aynı tırtıldan, hadi çıkarın parçaları ipten verin çocuğunuzun eline..
Devamını oku...

6 Aralık 2015 Pazar

SAATİ ÖĞRENİYORUZ

Çocuklarda zaman kavramı ile ilgili daha önce okuduğum bir makalede çocukların zaman kavramını algılamaya 4 yaşından itibaren başlandığından bahsediyordu.

Zaman kavramı ile ilgili haftanın günlerini az çok biliyor olsa da,zaman kavramına saat ile başlanması gerektiği düşüncesi ile bu akşamın etkinliğine başladık ana- oğul.

Oğlumla birlikte bir saat hazırlayarak başladık işe. Oğlumun odasında simpson ailesinin figürleri bulunan ama üzerinde sayılar olmayan bir saat vardı.
O saati duvardan indirdik. Yapışkanlı evadan 12 adet daire kestik. Bu daireleri 0,5 lt su şişesi kapaklarını şablon yaparak kestik. Kesme işlemini beraber yaptık, bazıları tam daire olurken bazıları olduğu gibi oldu. Önemli değildi biz birlikte saatimizi yapıyorduk. Şekillere takılmadan, sadece mutlu olmak için, öğrenmek için yapıyorduk.

Sonra bu dairelerin üzerine siyah kalem ile 1 den 12 ye kadar sayıları yazdım. Ve oğlumdan bunları saatin üzerine yapıştırmasını istedim. Bazen düz, bazen eğimli olsa da güzel bir saatimiz oldu.

Artık saati tanıma vakti gelmişti. Küçük, büyük diye tanıtmaya başladım akrep ve yelkovanı, sonra küçüğün akrep, büyüğün yelkovan olduğunu söyledim. Tabi bunların hepsini ritmik olarak, bir şarkı gibi söyledim, sonra oğlumda şarkıma katıldı. Küçük kolun adı akrep, büyüğün yelkovan gibi..

Bir sonraki aşama sorularla akrep ve yelkovan kavramlarını yerleştirmek oldu. “Bana akrebi gösterir misin?” “Bana yelkovanı gösterir misin?” “Hangisi akrep?” “Hangisi yelkovan?” gibi…

Bu aşamada sadece tam saatleri göstererek devam ettik. Birkaç tekrardan sonra, sorular sordum. Ama yelkovanın sürekli 12 yi gösterdiği tam saat dilimlerini öğrenmek yetmedi oğluma. Yelkovanı çevirmeye başlayınca dakikaları da ekledik saatimize. Eğer oğlum istemese sadece tam saati anlatıp bugünü sonlandırmayı planlıyordum. Ama öğrenin hızına göre değişiyor öğrenme süreci.

Bu durumda bir de dakikalara ihtiyacımız olacaktı. Aynı yapışkanlı evadan diğer dairelerden daha küçük kareler kestik yine birlikte ve ben kırmızı kalem ile 5 den 60 a kadar dakikaları yazdım üzerlerine.

Eee vakit dakikaları yapıştırma vaktidir. Oğlumdan, sırası ile dizdiğim dakikaları bir önceki sayıların iç tarafına 1 den başlayarak yapıştırmasını istedim.

İşte saatimiz hazır.
Saatimiz üzerinden sabah kalkış saatimizi, akşam eve geliş saatlerimizi, akşam yemeği ve uyku saatlerimizi gösterdikten sonra bitirdik etkinliğimizi. Daha öğrenmek için çok vaktimiz olacak nasıl olsa..

Gece uyku öncesi masalımızda saat üzerineydi tabi…

Bir varmış bir yokmuş, küçük bir akrep ile büyük bir yelkovan varmış… 
Devamını oku...

4 Aralık 2015 Cuma

TAVUK YAŞAM DÖNGÜSÜ DUYUSALIMIZ

Yaşam döngüsü bilgi kartları ile başlayan yumurta – civciv – tavuk döngüsüne oyuncaklarımızla renk kattık.

Sürpriz yumurta, civciv ve tavuk oyuncaklarından hazırladığım civciv yaşam döngüsü duyusalımız.


Yaşam döngüsü bilgi kartını tanıtırken anlattığım hikâyeyi, duyusal çalışmamızda da anlattım. Duyusal, döngüyü resimlemek açısından etkili oldu.


Hikayemiz kısa ve anlaşılır. 
“Bir yumurta varmış, çıt çıt diye çatlamış, içinden sarı bir civciv çıkmış, civciv yemeğini yemiş, suyunu içmiş, büyümüş… Ve tavuk olmuş (horoz olmuş)”

Tavuk, horoz derken duyusalımıza çiftlik hayvanları da katılınca şenlendik, eğlendik…

Kompozisyon tamamen oğluma ait, bazı hayvanların yavruları annelerini arıyormuş, bazıları gölgede dinleniyormuş, bazıları atları izliyormuş, bazılarının karnı acıkmış, hatta bir kuzumuz hasta olmuş traktörle hastaneye gidiyormuş... 

Çiftliğimizde hikaye çok:)




Devamını oku...

2 Aralık 2015 Çarşamba

MATEMATİK - TOPLAMA İŞLEMİ YAPIYORUZ

Matematik işlemlerine giriş yapıyoruz.

Sayıları ve tane hesabını öğrendikten sonra ufak ufak matematiksel işlemlere giriş etkinlikleri yapmaya başladık. İlk işlem denememiz toplama üzerine.

3 tane kase, toplama işleminde kullanılabilecek bilye, pul, taş evde uygun ne varsa, 9 adet küçük kavanoz (her rakam için ayrı ayrı), üzerine işlemleri yazabileceğimiz kağıt ve kalem… işte hepsi bu. 
Başlaşın etkinlikJ
İşlem kağıtları; 1 den 9 a kadar her rakam için 0 dan 9 a kadar olan toplama işlemlerini ve sonuçlarını içerecek şekilde çıktı aldığım kağıtlardan oluşuyor. (İlk denemelerimizi kağıda yazarak yapmıştık)
Her rakam için ayrı ayrı oluşturduğum işlem kâğıtlarını karışıklık olmaması için bu küçük kavanozlarda muhafaza etmeyi uygun buldum. Hepsinin üzerine hangi rakamın toplama işlemi kâğıtları varsa o sayının stickerını yapıştırdım.

Toplama işlemi;
Resimdeki gibi kaseleri yerleştirip, aralarına “+” ve “=” işaretlerini yerleştiriyorum. Sonra "1 + 0" dan başlayarak işlem kağıtlarını kaselerin üzerine koyup bu işlemi yapalım mı diyorum. 

Örneğin; 1 + 2 = ?  işlemini şöyle yapıyor oğlum.
İlk kaseye 1 adet taş, ikinci kaseye 2 adet taş koyuyor,
Sonra her iki kasedeki taşları son kaseye boşaltıyor, 
Son kasedeki taşları toplayarak işlem sonucunu buluyor. 
Sonucun yazdığı kağıdı diğer taraftan alıp, işlem kağıdının üzerine koyuyor. İlk işlemi tamamlıyor.
Sonra diğer toplama işlemi kağıdına geçiyor. 
Oğlum bırakalım diyene kadar devam ediyoruz bu şekilde. 
Tabi bu arada ;her işlem sırasında artı ve eşittir ifadelerini vurgulamayı ihmal etmiyorum.


Toplama işlemini öğrenmeye başladık bile.

Şunu söylemekte fayda var bir seferde 1 den 9 a kadar tüm işlemleri yapmak gibi bir beklenti içinde olmayın. Böyle bir beklenti çocuğunuzu matematikten soğutabilir. Çocuğunuzun istediği kadar işlem yapmak eğlenceli olacaktır, fazlası değil. 
Devamını oku...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...